Suuri osa suomalaisten ekologisesta jalanjäljestä koostuu ruoasta. Ruokamme tuottamiseen kuluu enemmän luonnonvaroja kuin muihin elämän osa-alueisiin, kuten liikkumiseen tai asumiseen. Lisäksi ruoan tuotanto aiheuttaa liikennettä suuremmat kasvihuonekaasupäästöt. Lihatuotteet kasvattavat ekologista jalanjälkeämme merkittävästi. Suurin osa geenimuunnellusta rehusta päätyy ruokapöytiimme juuri lihan, kananmunien ja maitotuotteiden kautta.
Kuinka kuluttajat voivat kantaa kortensa kekoon?
Helpoin tapa pienentää ekologista jalanjälkeään on syödä enemmän kasviksia ja vähentää lihatuotteitten kulutusta.
Miksi juuri soija?
Täysin kasviperäisestä soijasta saa runsaasti proteiinia. Se on myös sydänystävällinen vaihtoehto. Soijaproteiinin on todettu alentavan LDL-kolesterolia. Soija on erinomainen raudan, magnesiumin,fosforin ja kalsiumin lähde ruokavaliossa. Se sisältää runsaasti myös B3 ja B9 vitamiineja sekä isoflovonoideja. Soijavalmisteilla on helppo korvata kokonaan tai osittain liha.
Soijaa ja siitä tehtyjä kasvispohjaisia elintarvikkeita syytetään usein Etelä-Amerikan sademetsien tuhoamisesta viljelytilojen laajentamiseksi. Suurin syy on kuitenkin rehuteollisuudessa ja rehuteollisuuden tarpeisiin kasvatetussa soijassa sekä koko lihantuotantoketjussa. Maailmalla tuotetusta soijasta 90 % käytetään rehuna.
Jos kuluttajat ostaisivat soijaa ja siitä tehtyjä kasvispohjaisia elintarvikkeita sen sijaan, että ostavat soijarehuun perustuvia lihatuotteita, tarvittaisiin soijan viljelyyn 85-90 % vähemmän peltomaata kuin nyt. Lisäksi rehuviljely aiheuttaa myös erään toisen ongelman: geenimuunneltua soijaa saa syöttää lihakarjalle ja siipikarjalle ilman, että siitä tarvitsee informoida kuluttajaa. Liha-, kana-, muna- ja maitovalmisteiden tuoteselosteista ei kuitenkaan koskaan käy ilmi tuotantoprosesseissa käytetty geenimuunneltu soija, sillä geenimuunnellun rehun käyttöä ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen (Evira 2012).
Seuraa meitä: